Wil je met ons in contact komen?

BENG, krijg inzicht in de energieprestatie van jouw gebouw

BENG staat voor 'Bijna EnergieNeutrale Gebouwen.' Het is een belangrijk concept in de moderne bouwsector. Gebouwen worden zo ontworpen en gebouwd dat er bijna geen netto energie wordt verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. BENG is sinds 1 januari 2021 een eis voor alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw in Nederland. Deze eis komt voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) en het energieakkoord voor duurzame groei.

De BENG-berekening brengt de energieprestatie van een gebouw in kaart. De overheid stelt energieprestatie-eisen waar alle woning- en utiliteitsbouw aan moet voldoen. De energiezuinigheid dient aangetoond te worden met een berekening van de energieprestatie. Zonder de juiste BENG-berekening wordt iedere aanvraag voor een bouwvergunning afgekeurd.

Binnen twee werkdagen een offerte voor een BENG-berekening ontvangen?

Vraag direct een BENG-berekening aan! >

Energielabel

BENG-indicatoren

BENG wordt bepaald aan de hand van drie indicatoren. Deze indicatoren zijn:

  • BENG-1: Energiebehoefte. Dit omvat de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft, uitgedrukt in kWh/m2 per jaar.
  • BENG-2: Primair energiegebruik. Dit omvat de hoeveelheid primaire energie die nodig is voor gebouwgebonden installaties ten behoeve van o.a. koeling, verwarming en warm water. Dit wordt eveneens uitgedrukt in kWh/m2 per jaar.
  • BENG-3: Aandeel hernieuwbare energie. Het aandeel hernieuwbare energie is het aandeel van duurzame energiebronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, omgevingswarmte, zonneboiler en bodemenergie. Dit wordt uitgedrukt in procenten.

Energieprestatie, van EPC naar BENG

Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouwprojecten. De EPC-berekening (Energie Prestatiecoëfficiënt) is vervangen door de BENG norm. Het belangrijkste verschil ligt in de benadering van de energiezuinigheid van een gebouw. De energieberekening volgens BENG wordt gemaakt op basis van NTA8800, terwijl de EPC-berekening gebaseerd is op NEN7120.

BENG voor ruimtelijke vergunning en oplevering

BENG is van toepassing op twee delen van het bouwproces. Het is van toepassing bij het verkrijgen van een ruimtelijke vergunning (voorheen omgevingsvergunning) en wanneer het gebouw opgeleverd wordt. De berekening van BENG wordt gemaakt op basis van NTA8800.

BENG voor een ruimtelijke vergunning

Een BENG-berekening is noodzakelijk voor het verkrijgen van een ruimtelijke vergunning (voorheen bekend als een omgevingsvergunning). Deze 'BENG ruimtelijke vergunning' toetst of een gebouw voldoet aan de energieprestatie-eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving. De toetsing vindt plaats op de BENG-indicatoren 1 (energiebehoefte), 2 (primair energiegebruik) en 3 (aandeel hernieuwbare energie). Daarnaast wordt aanvullend getoetst aan de TOjuli-eis indien er geen gebruik wordt gemaakt van een koelsysteem.

Indien het bouwwerk voldoet aan alle genoemde indicatoren, kan na registratie van de berekening een ruimtelijke vergunning worden verleend. Eenmaal geregistreerd leidt dit tot de uitgifte van een voorlopig energielabel, dat vervolgens moet worden ingediend.

BENG voor een oplevering

Naast de vereiste BENG-berekening voor een aanvraag omgevingsplanactiviteit, is er ook een 'BENG oplevering' vereist voor elk nieuwbouwproject. Deze 'BENG oplevering' wordt uitgevoerd om te verzekeren dat het ontwerp dat in de vergunningsfase is goedgekeurd ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Tijdens deze inspectie wordt de initiële vergunningsberekening vergeleken met het uiteindelijk opgeleverde gebouw.

De resultaten van deze 'BENG oplevering' worden vastgelegd en geregistreerd bij de overheid. Na registratie ontvang je het definitieve energielabel, dat vereist is voor onder andere verhuur en verkoop van het gebouw.

Bp-toets, BENG en MPG

Voor de nieuwbouw of verbouwing van uw woning of bedrijfspand moet u voldoen aan de verplichtingen vanuit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, ook wel bekend als 'BBL' (voorheen Bouwbesluit 2012). Deze verplichtingen omvatten vaak het uitvoeren van een MilieuPrestatie Gebouwen (MPG), bouwplantoetsing en een BENG-berekening. Bij Acutus heb je de mogelijkheid om deze componenten afzonderlijk uit te voeren, maar we bieden ook de optie om al deze drie berekeningen als één pakket te kiezen! Zoals hieronder te zien is, ontvangt u daarbij een aantrekkelijke korting! Zo zorgen wij ervoor dat u niet alleen voldoet aan de regelgeving, maar ook dat u efficiënt en kostenbesparend te werk kunt gaan bij uw bouwproject.

Prijzen Bouwplantoets, Beng en MPG

Acutus: Jouw adres voor een BENG-berekening

Acutus beschikt over alle eisen om een BENG-berekening uit te voeren. Niet iedereen kan dit doen; daarom is het essentieel om te werken met een gecertificeerde professional. Onze deskundige adviseurs helpen je graag! Wij kunnen deze rapportages leveren in zowel VABI als in Uniec3, afhankelijk van jouw wensen. Heb je vragen of wil je een BENG-berekening aanvragen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op en ontvang binnen twee werkdagen een offerte!

Bekijk hier het certificaat!

Nog niet genoeg gelezen?

Download dan hier gratis ons productblad!

Binnen twee werkdagen een offerte?

Vraag nu uw offerte aan en ontvang deze binnen twee werkdagen! De producten ontvangt u binnen vijf werkdagen, bel ons om direct de mogelijkheden te bespreken!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico