Wil je met ons in contact komen?
Header nieuwbouw

GPR, breng de duurzaamheid van jouw pand in kaart

GPR (Gemeentelijke Praktijkrichtlijn) is een digitaal instrument om de duurzaamheid van een woon- of utiliteitsgebouw in kaart te brengen. Dit wordt gedaan aan de hand van de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. GPR kan tijdens iedere fase in het bouwproces ingezet worden: het beleid, het ontwerp en de realisatie.

Met de heldere opzet van GPR zie je in één oogopslag via rapportcijfers hoe jouw gebouw, project of plan presteert. Dit biedt projectontwikkelaars, architecten, woningcorporaties en andere belanghebbenden een gestructureerde manier om duurzaamheidsprestaties te meten en te verbeteren.

Binnen twee werkdagen een offerte ontvangen?

Vraag direct een offerte voor GPR aan >

De vijf thema's van duurzaamheid

GPR is in Nederland een van de meest gebruikte manieren om de duurzaamheid van gebouwen meetbaar te maken. De duurzaamheid wordt getest aan een vijftal factoren:

Energie

Dit thema richt zich op de energieprestatie van een gebouw, inclusief energiegebruik, energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het meet hoe goed een gebouw in staat is om energie te besparen en zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierbij wordt gekeken naar de isolatie van het gebouw, de efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen, en het aandeel van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie. Door te streven naar een lager energieverbruik en een hogere efficiëntie, kunnen gebouwen niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan de vermindering van broeikasgasemissies.

Milieu

Dit thema van GPR richt zich op de milieu-impact van een gebouw gedurende zijn hele levenscyclus. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van materialen, waterbeheer, de ruimtelijke impact van het gebouw en hoe het gebouw bijdraagt aan het behoud van natuurlijke ecosystemen. Het omvat aspecten zoals de keuze voor milieuvriendelijke en recyclebare materialen, het minimaliseren van afval en het bevorderen van duurzame bouwmethoden. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe het gebouw bijdraagt aan de biodiversiteit en het milieu. Neem als voorbeeld het gebruik van groene daken en regenwateropvangsystemen..

Gezondheid

Gezondheid concentreert zich op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van het gebouw. Aspecten zoals akoestisch comfort, luchtkwaliteit, thermisch comfort en visueel comfort worden beoordeeld om ervoor te zorgen dat het gebouw een gezonde en comfortabele leefomgeving biedt. Dit betekent dat er aandacht wordt besteed aan de ventilatiesystemen om de luchtkwaliteit te waarborgen, de akoestiek om geluidsoverlast te verminderen, en de belichting om voldoende daglicht binnen te laten. Een gezond pand kan de productiviteit en het welzijn van de gebruikers significant verbeteren.

Gebruikskwaliteit

Bij gebruikskwaliteit wordt gekeken naar de functionaliteit en bruikbaarheid van het gebouw voor de gebruikers. Aspecten zoals toegankelijkheid voor alle gebruikers, de algemene functionaliteit van het gebouw, technische kwaliteit en de sociale waarde die het biedt aan de gemeenschap worden geëvalueerd. Dit omvat het ontwerp van toegankelijke ingangen en faciliteiten voor mensen met een beperking, flexibele ruimtes die aan verschillende behoeften kunnen worden aangepast, en technologieën die de functionaliteit en het gemak voor de gebruikers verhogen

Toekomstwaarde

De toekomstwaarde richt zich op de duurzaamheid en veerkracht van het gebouw op lange termijn. Het omvat de bestaande kwaliteit van het gebouw, de adaptiviteit ervan om te kunnen omgaan met veranderingen in gebruik of omgeving, de klimaatadaptiviteit om bestand te zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, en de belevingswaarde die het biedt aan gebruikers en de gemeenschap in de toekomst. Dit betekent dat een gebouw niet alleen duurzaam moet zijn in zijn huidige staat, maar ook flexibel genoeg moet zijn om toekomstige veranderingen en uitdagingen aan te kunnen. Denk hierbij aan het integreren van modulaire bouwsystemen, het gebruik van duurzame materialen die lang meegaan, en het ontwerpen van gebouwen die gemakkelijk kunnen worden aangepast of uitgebreid.

Visualisatie GPR

Hoe verloopt een GPR-proces?

Het GPR-proces bestaat uit drie stappen die we doorlopen voordat er een certificaat uitgereikt kan worden. We beginnen met de Quickscanfase, gaan daarna verder met de ontwerpfase en eindigen met de opleverfase waarin we alles afronden en evalueren. Simpel, gestructureerd en effectief.

  • Stap 1: Quickscan

    We beginnen met een grondige inventarisatie om een helder beeld te krijgen van uw situatie. Vervolgens voeren we een Quickscan uit. Dit alles wordt vastgelegd in een overzichtelijk rapport.

  • Stap 2: Ontwerpfase

    Tijdens de ontwerpfase nodigen we een assessor uit, die gaat kijken naar de plannen en toetsen of het haalbaar is. Samen met jou bepalen we daarna de ambities en verdelen we de taken die uit deze gesprekken komen. Als laatst stellen we de benodigde bewijslast op. Het resultaat? Een rapport met alle benodigde informatie

  • Stap 3: De Opleverfase

    Dit is het moment wanneer alles samenkomt. We voeren een opleveropname uit om te controleren of alles volgens plan is verlopen. We ronden het dossier af en een assessment volgt. Wanneer alles op orde is, ontvangt u het GPR-certificaat!

De voordelen van GPR

De voordelen van een GPR gaan verder dan alleen de meetbaarheid van duurzaamheid. Hier zijn enkele voordelen van GPR:

  • Fiscale voordelen: Een GPR-berekening kan dienen als onderbouwing voor fiscale voordelen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Duurzame Maatregelen Vastgoed (DUMAVA) subsidie. Dit maakt het niet alleen financieel aantrekkelijk, maar stimuleert ook investeringen in duurzame gebouwen.
  • Zichtbare inzet voor duurzaamheid: Door het gebruik van GPR laat een organisatie naar buiten toe zien dat zij zich actief inzet voor duurzaamheid. Dit kan een positief effect hebben op het imago van het bedrijf.
  • Erkenning door de overheid: GPR is erkend door de landelijke overheid als een betrouwbare methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Dit geeft geloofwaardigheid aan de duurzaamheidsclaims.
  • Heldere analyse: De GPR-berekening biedt een diepgaande en heldere analyse van de duurzaamheidsprestaties van een pand. Dit stelt eigenaren, ontwikkelaars en gebruikers in staat om specifieke aspecten van duurzaamheid te identificeren waar verbetering mogelijk is.

Acutus, GPR expert!

Bij Acutus hebben we een eigen ervaren GPR-expert die zich richt op het uitvoeren van GPR-trajecten. Onze expert is niet alleen ervaren, maar ook gecertificeerd, wat betekent dat hij de hoogste normen hanteert bij elke stap van het proces. Onze expert staat voor je klaar om je door het hele proces te begeleiden, vanaf de eerste evaluatie tot aan de certificering.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een evaluatie van jouw gebouw en ontdek hoe we je kunnen helpen om de duurzaamheid te verbeteren! Ontvang binnen twee werkdagen een offerte voor een GPR!

Bekijk hier het certificaat!

Nog niet genoeg gelezen?

Download dan hier gratis ons productblad!

Binnen twee werkdagen een offerte?

Vraag nu uw offerte aan en ontvang deze binnen twee werkdagen! Bel ons om direct de mogelijkheden te bespreken!

Offerte aanvragen
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico