Wil je met ons in contact komen?

NEN 1010

Wat is NEN 1010?

NEN 1010 is de Nederlandse norm die de veiligheidsvoorschriften voor elektrische installaties in gebouwen vastlegt. Deze norm is gebaseerd op de internationale norm IEC 60364 en richt zich specifiek op laagspanningsinstallaties.

In Nederland fungeert NEN 1010 als de belangrijkste richtlijn voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van elektrische installaties. Het doel van de norm is het waarborgen van de veiligheid van gebruikers en het voorkomen van risico's zoals elektrische schokken en brand.

Inspectie volgens NEN 1010

Wanneer is een NEN 1010 inspectie nodig?

Een NEN 1010-inspectie kan nodig zijn in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf een nieuwe elektrische installatie aanlegt of een bestaande installatie uitbreidt of renoveert. Hoewel de wet niet altijd verplicht om na deze werkzaamheden een inspectie te laten uitvoeren, is het wel sterk aanbevolen. Het biedt namelijk zekerheid dat de installatie op een veilige manier is aangelegd en voldoet aan de meest recente veiligheidsnormen.

Daarnaast is het voor veel bedrijven verstandig om periodiek hun elektrische installaties te laten controleren, vooral in omgevingen waar veel elektrische apparatuur wordt gebruikt of waar de veiligheid van werknemers en bezoekers op het spel staat. Een periodieke inspectie volgens NEN 1010 is een proactieve manier om te voorkomen dat er problemen ontstaan die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, zoals brand of elektrische schokken.

Ook bij de verkoop of overdracht van een bedrijfspand kan een NEN 1010-inspectie waardevol zijn. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, kan het aantonen dat de elektrische installaties voldoen aan de norm potentiële kopers of huurders geruststellen en bijdragen aan een vlotte transactie. In sommige gevallen kan een verzekeraar ook vragen om een NEN 1010-certificaat om de dekking te garanderen.

Hoe verloopt een NEN 1010 inspectie?

Een NEN 1010 keuring begint met duidelijke afspraken met jou als opdrachtgever. We bespreken vooraf de toegankelijkheid van de installaties, verdelen de verantwoordelijkheden tussen mogelijke verschillende partijen en bepalen hoe we het schakelen van de groepen aan gaan pakken.

De inspectie zelf wordt uitgevoerd op basis van de beschikbare tekeningen, installatiedocumentatie en de geldende norm ten tijde van het bouw- of verbouwjaar van de installaties. De NEN 1010 omvat tijdens de inspectie verschillende stappen: Visuele inspecties, elektrotechnische metingen, thermografische metingen en beproevingen. Denk hierbij aan het testen van de aardlekschakelaars.

Nadat de NEN 1010 keuring is uitgevoerd, gaat de inspecteur aan de slag met het inspectierapport. Dit rapport bevat een overzicht van de geconstateerde bevindingen en gebreken, de meetresultaten, een schatting van de kosten voor het herstel van eventuele gebreken en het vastgestelde inspectie-interval.

Als er tijdens de inspectie gebreken aan het licht komen die herstelwerkzaamheden vereisen, volgt er na de uitvoering van deze werkzaamheden een herinspectie. Na deze herinspectie stellen we een definitief rapport op. Uiteraard staan wij klaar om ook advies te geven over de herstelwerkzaamheden.

Wettelijke vereisten en verantwoordelijkheden

De NEN 1010-norm is een richtlijn die vaak wordt gebruikt om te voldoen aan de wettelijke eisen voor elektrische installaties in Nederland. Hoewel de NEN 1010 op zichzelf niet wettelijk verplicht is, verwijzen verschillende wetten en regelgevingen (indirect) naar deze norm. Enkele belangrijke kaders zijn:

  • Bouwbesluit 2012
    Dit is de belangrijkste Nederlandse wetgeving van gebouwen en de inrichtingen van installaties. Het bouwbesluit verwijst naar de NEN 1010 als de standaard voor het ontwerp en de uitvoering van elektrische installaties in nieuwbouw en verbouwingen.
  • Arbowet
    Deze wet verplicht werkgevers om een veilige werkomgeving te bieden aan hun werknemers. Voor elektrische installaties betekent dit dat ze veilig moeten zijn en geen risico mogen vormen voor werknemers.
  • Woningwet
    Voor verhuurders van woningen is de Woningwet relevant omdat zij ervoor moeten zorgen dat de woningen veilig zijn voor de huurders. Dit is inclusief de elektrische installaties, die voldoen aan de veiligheidsnormen om risico's zoals brand, elektrische schokken of storingen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?

De NEN 1010 en de NEN 3140 zijn beide Nederlandse normen die gericht zijn op de veiligheid van elektrische installaties, maar verschillen in focus en toepassingsgebied. De NEN 1010 richt zich op nieuwe laagspanningsinstallaties en beschrijft de eisen voor het ontwerp, de aanleg en de initiële inspectie van deze installaties. Hierdoor is de NEN 1010 vooral relevant tijdens de bouw of renovatie van gebouwen.

De NEN 3140 daarentegen behandelt de veiligheid van bestaande elektrische installaties en het veilig werken aan of met deze installaties. Deze norm stelt voorschriften voor het gebruik, onderhoud en periodieke inspecties van de installaties, met een sterke nadruk op de operationele fase.

Twijfel je nog welke norm je nodig hebt? Geen probleem! Neem gerust contact op met Acutus, we helpen je graag verder!

Acutus, jouw partner in NEN 1010 keuringen

Bij Acutus zijn we gecertificeerd en gespecialiseerd in het uitvoeren van NEN 1010 keuringen. Wij zorgen voor een vlot verloop van het proces en zijn compleet onafhankelijk van elke andere partij, om te zorgen dat jij een volledig eerlijke keuring krijgt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Laat dan vrijblijvend je gegevens achter of vraag een offerte aan. Deze ontvang je binnen twee werkdagen!

Wil je een NEN 1010 keuring uit laten voeren?

Een NEN 1010 keuring is essentieel om ervoor te zorgen dat elektrische installaties in jouw gebouw veilig zijn en voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen.

Laat vrijblijvend je gegevens achter!
Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico